Planujesz poszerzyć swój asortyment do przygotowania kawy filtrowanej? Masz dylemat, jakie akcesoria są przydatne do zaparzenia filiżanki ulubionego napoju metodą przelewową? Dowiedz się, co naprawdę warto mieć w swojej kuchni!
Kawa filtrowana – co należy o niej wiedzieć?
Na samym wstępie należy zaznaczyć, że kawę filtrowaną uzyskuje się poprzez różne metody przelewowe. W zależności od posiadanego sprzętu oraz preferencji smakowych napój można przygotować całkowicie manualnie lub w specjalnym ekspresie przelewowym. Bez względu na metodę, efekt jest bardzo zbliżony – w dzbanku pojawia się delikatny i niezwykle aromatyczny napar, którego w żaden sposób nie da się porównać do klasycznego espresso.
Jakiego sprzętu użyć do parzenia kawy metodami przelewowymi?
Do przygotowania kawy filtrowanej można wykorzystać m.in. ekspres przelewowy. Taki sprzęt pozwala na szybkie i wygodne uzyskanie napoju, dlatego że ma funkcje, które zwiększają jego praktyczność. Wiele modeli ekspresów w Cafe Silesia ma wbudowany młynek, dzięki czemu kawa mielona jest tuż przed samym procesem parzenia, co pozytywnie wpływa na walory smakowe napoju. Poza ekspresem można postawić na inne sprzęty do metod przelewowych. Są to:
- drip,
- chemex,
- kalita,
- clever.
Wymienione produkty różnią się przede wszystkim sposobem obsługiwania oraz innowacyjnością – wśród nich znajdziemy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne rozwiązania. Jeśli planujesz taki zakup do swojego mieszkania, to nie zapomnij o przydatnych akcesoriach i gadżetach, które są niezbędne lub bardzo pomocne w trakcie przygotowywania kawy przelewowej.
Akcesoria do metod przelewowych
Jeśli swoją kawę chcesz przygotować manualnie, to zainwestuj w profesjonalny młynek do mielenia kawy (ręczny lub elektryczny). Zmielenie ziaren przed procesem parzenia zapobiega wietrzeniu i utracie cennych walorów smakowych. Kolejnym wyposażeniem, bez którego zaparzenie kawy przelewowej jest wręcz niemożliwe, są papierowe filtry. Aby wybrać odpowiednie pod względem wielkości, warto skorzystać ze specjalnych odpowiedników, które zostały zaprojektowane do konkretnego zaparzacza. Przydatny w procesie parzenia jest nietypowy czajnik z długą i zakrzywioną wylewką, który umożliwia kontrolę przepływu wody i wykonywanie precyzyjnych, okrągłych ruchów.
Waga do przygotowania kawy filtrowanej – czy warto ją mieć?
W baristyce niezwykle ważne są odpowiednie proporcje, czyli stosunek objętości wody do gramatury zmielonej kawy. Niewielkie w tej kwestii odstępstwa mogą sprawić, że napój zyskuje niezadowalający smak. Profesjonalna waga do kawy pomaga temu zapobiec – dzięki niej możesz dokładnie odmierzyć gramaturę zmielonych ziaren.
Serwer do kawy filtrowanej
Serwer to nic innego, jak pojemny i wysoki dzbanek, który doskonale nadaje się do serwowania przygotowanego napoju. Takie akcesorium jest przydatne szczególnie wtedy, gdy chcesz zaparzyć jednocześnie dużo kawy dla swoich gości. Używając dużego naczynia, możesz zaoszczędzić na czasie oraz zmniejszyć zużycie jednorazowych filtrów papierowych.